Front-end Developer Nedir? Kimdir?

Front-end developer nedir? Front-end developer kimdir? Neleri bilmelidir?

Dünya’da çok net çizgilerle ayrılsa da ülkemizde henüz çok bilinmeyen yazılım dalıdır front-end development. Back-end developerların aksine front-end developerlar buz dağının görünen tarafıyla yani client-side kısmıyla ilgilenirler. Tasarımcıdan gelen PSD’leri Html – Css – Javascript ile kodlayıp etkileşimli sayfalar haline getirirler. Front-end developerlar ilk zamanlarda statik Html sayfalar oluşturup bunları javascript ile hareketlendirir, animasyon katarlardı. Fakat son 6-7 yıldır gelişen browser teknolojileri, frameworkler ve yeni talepler doğrultusunda front-end development çok farklı bir boyuta geldi. Günümüz front-end developerları bir projeye başlarken bu projede hangi javascript kütüphanesi kullanılacak, hangi css Pre-Processor’ü kullancak, mimari açıdan nasıl bir build yapısı kurgulanarak optimizasyon yapılacak gibi soruları düşünüp bunlara çözüm bulan kişiler olmalıdır. Kısacası artık front-end development tarafı mühendislik yetileri gerektirmektedir.

Ülkemizde neredeyse hiç olmadığından yurt dışındaki iş ilanlarında sık sık rastlayabileceğiniz front-end developer alt kırılımlarını sadece başlık şeklinde vereceğim. Front-end developerların alt kırılımları:

  • CSS Developer  Statik Htm – Css yazan kişiler.
  • Javascript Application Developer  Javascript frameworklerini kullanarak veya pure js ile uygulama geliştiren kişiler.
  • User Interface Developer  UI/UX konularında uzmanlaşmış developerlar.
  • Mobile Front-end Developer  Mobil cihazlar için arayüz geliştiren developerlar. Ülkemizde responsive ve adaptive çok karıştırıldığından açıklama gereği duyuyorum. Bu developerlar adaptive kod yazmaz, bir projenin tüm fonksiyonları ile mobilde stabil çalışmasını sağlarlar. Yani tam anlamıyla responsive design kodlarlar.

front-end-back-end-developers

Back-end developerların kullandığı teknolojilerin tarihçesinin front-end e göre bayağı eski olması bu alanın sınırlarını çok daha net çizer. Bir back-end developerın künyesindeki Python, PHP, Ruby, Java, C#, ASP.NET, MySQL, MS Sql, MongoDB gibi özelliklerinden yetkinliğini öğrenebilirsiniz. Front-end developerlarda ise bu özellikler yeni yeni oluşmaktadır.

Front-end developer’ın künyesi:

Programlar:

  • WebStorm, PhpStorm, Eclipse
  • Sublime Text, Notepad++
  • Visual Studio
  • Photoshop, Fireworks
  • Filezilla, Ftp
  • SourceTree
  • Chrome Dev Tools, Firebug

Back-end ve front-end tüm developerların hakim olması gereken yazılımlar:

  • Git, GitHub, TFS, SVN
  • Jira, Trello

Front-end sektörü tüm yazılım dünyasında olduğu gibi hala gelişmekte ve büyümekte olan bir alan. Diğer alanların aksine hala çok ilkel ve yeni olduğundan front-end developer olmayı hedefleyenlerin sabırlı ve azimli olması gerekmekte. Debug yöntemleri olsun, kullanılan IDElerin getirdiği çözümler olsun back-end kadar kesin ve kökten değil. Çoğu zaman manuel yöntemler kullanmanız gerekecektir.

Senior developer furyası!

2003 yılından beri bu sektörde çalışan biri olarak hala kendime senior sıfatını uygun görmüyorum. Sektör çok taze ve neredeyse 2 ayda bir yeni bir frameworkler ile tanışıyoruz. Haliyle sürekli yeni şeyler öğrenip kendimize katmaya, çalıştığımız projelerde uygulamaya çalışıyoruz. Ancak iş görüşmelerinde görüştüğüm adayların 4-5 senelik tecrübesi varken cv’sine senior yazmasını anlayamıyorum. Eğer bu alanda  ciddi makaleleriniz yoksa ya da front-end alanında gerçekten bir soruna çözüm getirecek bir projeniz/framework’ünüz yoksa bana “senior” sıfatı çok yapay geliyor. Türkiye’de ki developerların ana mantığı; yeni bir teknoloji çıkmış alayım bunu kullanayımdır. Bu yüzden Türkiye’den yazılımsal anlamda çıkan framework sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Kendinizi hala senior görmüyorsanız bir şeyleri doğru yapıyorsunuzdur:) Frontend sektörüyle ilgili makaleleri Sektörel bölümümüzde bulabilirsiniz. Hoşçakalın.

Bir Frontendci

Frontendci.com, sektörde çalışan ve gelecekte bu sektörde çalışmak isteyen tüm frontend geliştiriciler için türkçe html, css ve javascript eğitim, anlatım kaynaklarını derlemek amacıyla kurulmuştur. Türkçe eğitim videoları, anlatımlar, makaleler ve sunumların toplandığı bir mecradır.

Tüm içerikleri göster

1 yorum

Bir Cevap Yazın

  • Türkiye’yi kötülemekten başka bir şey olmamış madem öyle siz destek olun kötüleyene kadar şöyle yapılmalıdır gibi yardımcı olabilirsiniz. Türkiye de ki firmaları baz alarak sektörün o şekilde olması gerektiğini bilmeniz gerekiyor.